Közösségi interjúk

A projektben 33 közösségi és kulturális szerveződés, illetve szervezet tagját, valamint elismert szakembert kérdeztünk meg a megye közösségi életéről és a helyi közösségfejlesztési tevékenységekről. Az interjúalanyokat kimondottan a Pécsen kívüli eseményekről, tendenciákról kérdeztük.

Az interjúk rámutatnak arra, hogy a leginkább azoknak a rendezvényeknek van közösségformáló ereje, amelyek jeles napokhoz köthetőek, illetve népi és nemzetiségi hagyományok bemutatását helyezik előtérbe oly módon, hogy mellette zenei és gasztronómiai élményt is nyújtanak. Ez a megyei programokra is jellemző. Az interjúalanyok ezen kívül kiemelték Pécs kulturális intézményeinek gazdag programkínálatát.

Az interjúk arra is rávilágítanak, hogy a megyei identitás erősítését szintén azok a programok biztosíthatják, melyek elsősorban az érdeklődők, résztvevők számára több, tartalmas programelemből álló élményt nyújtanak: népi, történelmi és nemzetiségi hagyományokra épülő, gasztronómiai, kulturális, képzőművészeti és zenei programok.

Emellett nagyobb hangsúly kerülhetne a környezeti nevelésre és a tudományos ismeretek, fejlesztések bemutatására épülő rendezvényekre.

Az interjúalanyok egy része kiemelte, hogy a megyei értékek létezéséről hiányos a lakosság ismerete. A megyei értékeket bemutató vándorkiállítás megvalósítását támogatták.

A Baranya Megye Bora kiválasztása rendezvénysorozat ötlete a válaszadók többségének támogatását elnyerte.